Thursday, June 6, 2013

က်န္းမာေရးအတြက္ အသုံး၀င္ေသာအုန္းရည္


7 June 2013


တစ္ခ်ိန္တုန္းက အုန္းေရကို Universal donor အေနနဲ႔အသံုးျပဳပါတယ္။ ဘယ္လိုေသြးအမ်ိဳးအစား ကိုမဆို အေရးေပၚလိုအပ္ရင္အုန္းေရကိုထည့္ခဲ့ၾကပါတယ္။အထူးသျဖင့္ပစိဖိတ္စစ္ကာလအတြင္းကစစ္သားေပါင္း
  ေထာင္ေသာင္းခ်ီ ကို အုန္းရည္နဲ႔ ကယ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔အထိလည္း ေသြးမရႏိုင္တဲ့ အေရးေပၚ အေျခအေနမွာ အုန္းရည္ကို အသံုးျပဳေနမွု ရွိေနပါေသးတယ္။

သူ႔ကိုအေရးေပၚ plasma transfusionမွာအသံုးျပဳပါတယ္။ အုန္းရည္မွာ ႏို႔ထက္အာဟာရဓာတ္ ပိုမို မ်ားျပားစြာပါဝင္ပါတယ္။သူ႔မွာသဘာဝသၾကားဓာတ္၊ဆားဓာတ္၊ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားပါဝင္ျပီး ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ မွုကိုေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ကမၻာ့အေကာင္းဆံုးအားျဖည့္ အခ်ိဳရည္အျဖစ္ေတာင္ လက္ခံထားၾကပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆုိ သူ႔မွာ သာမန္ Energy Drink ေတြထက္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္ေနလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ကလိုရိုက္ဓာတ္လည္း ၁၁၈ ဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ သဘာဝ သၾကားဓာတ္က ၅ မီလီဂရမ္ပါ။ ျပီးေတာ့ သာမန္အားျဖည့္အခ်ဳိရည္ေတြထက္ဆုိဒီယမ္ဓာတ္သဘာဝအေလ်ာက္ေလ်ာ့ခ်ထားေပး ျပီးသား  ျဖစ္ပါတယ္။ အျခားေသာက်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာလည္းရွိေနပါေသးတယ္။ဒီေတာ့ အလိုအေလ်ာက္ ေဖာ္စပ္ ထားတဲ့ေဆးလိုျဖစ္ေနတဲ့ အုန္းရည္ဟာယေန႔တိုင္က်န္းမာေရးအတြက္အသင့္ေလ်ာ္ဆံုး အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ တစ္မ်ိဳး အျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။ 

international news

No comments:

Post a Comment