Monday, June 24, 2013

နံနက္စာအျဖစ္ စားသံုးရန္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုး အာဟာရ (၅) မ်ိဳး


24 June 2013


(၁) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ႂကြယ္၀႐ံု သာမက မနက္ခင္းတြင္ စားသံုးထားပါက တစ္မနက္လံုး ဗုိက္၀ေနေစ၍ အျခားလိုအပ္ေသာ အာဟာရ မ်ားႏွင့္လည္း ျပည့္စံု ေနပါတယ္။ 

(၂)အုတ္စပါး(Oatmeal) အုတ္စပါးကေတာ့ ေန႔သစ္တစ္ခုစတင္ဖုိ႔ အေကာင္းဆံုး အစာတစ္ခု ျဖစ္သလို သင့္ရဲ႕ အစာအိမ္ကိုလည္း အလုပ္ ခဏခဏ လုပ္ေစျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အုတ္စပါး
ဆန္ျပဳတ္ထံမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ၿပီး ေသြးတြင္း အဆီနဲ႔ သၾကား ဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ထုိ႔ထက္သာမကအုတ္စပါးထဲတြင္ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း(antioxidant)မ်ားစြာပါ၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေတြကို လည္း သက္သာ ေစပါတယ္။

 (၃)လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Green tea)- Green tea ေသာက္သံုးျခင္းက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို သိသာစြာ ေလ်ာ့နည္းေစ႐ံု သာမက ယင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းက ရင္သား ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အေရျပား ကင္ဆာစသည့္ ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ပြားမႈအား ေလ်ာ့နည္းေစသည္။ ထို႔ျပင္ green tea တြင္ ပါ၀င္ေသာ Polyphenols ႏွင့္ Flavonoids တို႔က ခုခံအားစနစ္ကို ျမင့္တက္ေစၿပီး ဆီးခ်ိဳ ထိန္းသိမ္းရာ၌လည္း ကူညီေပးေၾကာင္း သိရသည္။ 

(၄)ဒိန္ခ်ဥ္ ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ ကယ္ဆီယမ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ၿပီး အ႐ိုးႏွင့္သြား မ်ားကုိ ခုိင္ခံ့ေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ ဒိန္ခ်ဥ္က အစာအိမ္ကို ကူညီႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း၊ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း တို႔အား သက္သာ ေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ အေရျပားအား ႏူးညံ့ေခ်ာမြတ္ေစ၍ အေပၚယံလႊာရွိ ဆဲလ္အေသမ်ားကို ကြာက် ေစႏုိင္သည္။ 

(၅)အသီးမ်ား ပန္းသီး၊ ဖရဲသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဘယ္ရီ သီးစတဲ့အသီး အမ်ိဳးမ်ိဳး စားျခင္းက သင့္ကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္ အစာမစားမီ အခ်ိန္ထိ လုိအပ္ေသာစြမ္းအင္ ပမာဏကို မပိုမလို တိက်စြာ ေထာက္ပံ့ ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ 

ျမ၀တီ

No comments:

Post a Comment