15 February 2013
လူ႔ဦးေႏွာက္ဟာ ေန႔စဥ္ စားသံုးတဲ့ အစားအစာ ကယ္လိုရီရဲ႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏွုန္းကို ဆုပ္ယူ သံုးစြဲ ပါတယ္။
၁။ Grain
၂။ ငါး
၃။ စပ်စ္သီး
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
၅။ ဗီတာမင္ဘီ
၆။ ဗီတာမင္ စီ
၇။ ေရႊဖယံုသီး
၈။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
၉။ ကလ်ာဏီပင္
၁၀။ ဝက္သစ္ခ်သီး
Ref: medic-facts
From: Myawady
လူ႔ဦးေႏွာက္ဟာ ေန႔စဥ္ စားသံုးတဲ့ အစားအစာ ကယ္လိုရီရဲ႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏွုန္းကို ဆုပ္ယူ သံုးစြဲ ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ ကိုယ္စားေသာက္တဲ့
အစားအစာ တိုင္းဟာ မိမိ မွတ္ဥာဏ္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာ ဖြံ႔ျဖိဳးမႈ အတြက္
အလြန္ အေရးၾကီး ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ဖြံ႔ျဖိဳးမႈ အတြက္
အေရးၾကီးတဲ့ အစားအစာအခ်ိဳ ႔
ကေတာ့ ေအာက္ပါ အတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ကေတာ့ ေအာက္ပါ အတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။
၁။ Grain
ဆန္၊ ဂ်ံဳနဲ႔ ဆက္စပ္ အစားအစာ မ်ားက
အေကာင္းဆံုး ပါပဲ။ တကူးတက ရွာစားစရာေတာင္ မလိုပါဘူး။ ေန႔စဥ္ စားသံုးမွုမွာ
ပါဝင္ေနျပီး ေသြးထဲမွာ ဂလူးကိုစ့္ဓာတ္ တိုးေစပါတယ္။ ယင္း ဂလူးကိုစ့္ မ်ားက
ဦးေႏွာက္ မ်ားထိ လည္ပတ္ စီးဆင္းျပီး ဦးေႏွာက္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။
၂။ ငါး
ငါးထဲမွာကိုမွ အဆီမ်ားတဲ့ငါးမ်ိဳးက
အေကာင္းဆံုးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးဆီဟာ EPA, DHA လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္မ်ိဳး ပါဝင္ျပီး
ေဆးေတာင္ တကူးတက ေသာက္ စရာ မလိုပါဘူး။ သူက အယ္လ္ဇိုင္းမား၊ ဦးေႏွာက္
တစ္ျခမ္းေသနဲ႔ ဆက္စပ္ ေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ျပီး မွတ္ဥာဏ္ လည္း တိုးေစ ပါတယ္။
၃။ စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီးကုိ ပံုမွန္စားသံုးဖုိ႔
တိုက္တြန္း ထားပါတယ္။ သူက အတုိမွတ္ရမယ့္ မွတ္ဥာဏ္မ်ားကို မွတ္သား ေပးမႈမွာ
အားေကာင္း ေစျပီး အျခားေသာ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ မ်ားလည္း ရွိေန ပါေသးတယ္။
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးက Lycopeneဟာ သဘာဝအေလ်ာက္
Antioxidant ျဖစ္ျပီး ဦးေႏွာက္ ဖြံ႔ျဖိဳးမွု အတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ပါတယ္။
တစ္ခုခုရယ္ ေၾကာင့္မို႔ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ရင္ေတာင္ သူက ဆဲလ္ေတြ
ျပန္ရွင္ေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
၅။ ဗီတာမင္ဘီ
ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္ၾကြယ္တဲ့ အစားအစာ အားလံုးက
ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ိဳးျပဳ ပါတယ္။ ဘီအျပင္ ဗီတာမင္ ဘီ-၆၊ ဘီ ၁၂၊
ဖိုးလစ္ အက္ဆီ တို႔လို ဆက္စပ္ ဗီတာမင္ မ်ားလည္း ထုိနည္းတူ ျဖစ္ျပီး
ဦးေႏွာက္နဲ႔ ဆက္စပ္ ေရာဂါကုိ ကုသတဲ့ အခါ လူနာကို B6,B12 ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့
အစားအစာ မ်ားကို မွီဝဲ ခိုင္းပါတယ္။ ဥပမာ-ပဲ၊ ေျပာင္း၊ ငွက္ေပ်ာ တို႔လို
အစားအစာမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။
၆။ ဗီတာမင္ စီ
ဗီတာမင္စီ ဓာတ္အမ်ားစုက သစ္သီးမ်ားက ရရွိပါတယ္။ ယင္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ရဲ႕ တုန္႔ျပန္ မွုအား ေကာင္းေစ ျပီး လန္းဆန္း ေစပါတယ္။
၇။ ေရႊဖယံုသီး
ေရႊဖယံုသီးလို႔ အစားအစာဟာ သံဓာတ္ ျပည့္ဝျပီး မွတ္ဥာဏ္ ေကာင္းလို႔ ေတြးေခၚမွု စြမ္းရည္ ျမင့္တင္ ေပးပါတယ္။
၈။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းက ဗီတာမင္ေက ဓာတ္ျပည့္ဝျပီး
ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ ျမင့္တင္ေပးလုိ႔ စာေပ သင္ယူ ေလ့လာမွု၊ က်က္မွတ္မွု၊
မွတ္သားမွု ဥာဏ္ေကာင္း ေစပါတယ္။
၉။ ကလ်ာဏီပင္
Sage လို႔ေခၚတဲ့ ကလ်ာဏီ ပင္မ်ိဳး
တစ္ခုရွိပါတယ္။ သူက အသားဟင္း ခ်က္ရာမွာလည္း ထည့္သံုးႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ျပီး မွတ္ဥာဏ္အား တုိးေစတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။
၁၀။ ဝက္သစ္ခ်သီး
ဝက္သစ္ခ်သီး တစ္မိ်ဳးတည္း မဟုတ္ပါဘူး။
ေဟဇယ္သီး၊ သစ္အယ္သီး တို႔လို အေစ့ အစားအစာ မ်ားကို အသက္ၾကီးသူမ်း
စားသံုးဖို႔ အေမရိကန္ ေဆးပညာရွင္ မ်ားက တိုက္တြန္း ထားပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲ
ဆုိေတာ့ ယင္းအေစ့ မ်ားဟာ ဗီတာမင္အီး ဓာတ္ၾကြယ္ဝျပီး အသက္ၾကီးတဲ့ ဦးေႏွာက္
လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ေႏွးေကြး သြားမွုကို ျပန္လည္ ျမင့္တင္ ေပးပါတယ္။
Ref: medic-facts
From: Myawady
No comments:
Post a Comment