စာေရးသူထံ ကုသမႈ ခံယူသူ အသက္ ၃ဝ ေက်ာ္မွ်သာ ရွိေသးသည့္ အိအိဖုိင့္ဖုိင့္ အမ်ဳိးသမီး တစ္ဦးသည္ ရင္သားအႀကိတ္အသားစဓာတ္ခြဲစစ္ေဆးမႈMammognam ႏုိ႔ဓာတ္မွန္အေျဖမ်ားအရကင္ဆာရွိေသာ ႏုိ႔အံု တစ္ခုလံုးခြဲစိတ္ထုတ္ပစ္ရမည့္အျပင္ခ်ဳိင္းရွိအႀကိတ္မ်ား၊မ်ဳိးပြားဥအိတ္အစံုတုိ႔အားထုတ္ပစ္ရမည့္ ကုထံုးကုိ
သိရွိသည့္ေန႔မွစၿပီးယေန႔ကုသမႈအလံုးစံုၿပီးဆံုးသည္အထိစုိးရိမ္ေသာကမ်ားေၾကာင့္ဆုိးဆုိးရြားရြား ေသြးတုိး ေရာဂါ ခံစားလ်က္ ရွိသည္။
အလားတူ အသက္ ၅ဝ ေက်ာ္ခန္႔ အဝလြန္သူ အမ်ဳိးသား တစ္ဦး အူမႀကီးကင္ဆာ အတြက္ ဗုိက္ခြဲ ကုသမႈ၊ ဝမ္းဗုိက္တြင္ အေပါက္ေဖာက္ၿပီး စအုိအတု ျပဳလုပ္ကာ ပလတ္စတစ္ မစင္အိတ္ ခါးတြင္ ခ်ိတ္ဆြဲ ထားရွိမႈ စသည့္ အနိ႒ာ႐ံု မ်ားေၾကာင့္ စိတ္ဆင္းရဲျခင္း ႀကီးစြာျဖင့္ ေသြးတုိးေရာဂါကုိ ဆက္လက္ ခံစားေနရေၾကာင္း ေတြ႕ျမင္ခဲ့ရသည္။ အဝလြန္ သူမ်ားတြင္ ေသြးတုိး၊ ႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါမ်ား အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ပုိမုိေၾကာင္း အေမရိကန္ ႏုိင္ငံ ကင္ဆာအဖြဲ႕၏ သုေတ သန ျပဳလုပ္မႈမ်ား အရ ရွိသင့္ရွိထုိက္သည့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ထက္ ၄ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း မ်ားေနသူ အမ်ဳိးသား မ်ားတြင္ အူမႀကီး ကင္ဆာ၊ စအုိကင္ဆာ၊ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ ၁ ဒသမ ၃၃ ဆ ပုိမုိ ျဖစ္ပြားႏုိင္သလုိ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္လည္း သားအိမ္ဝ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ လည္တံကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ မ်ဳိးဥအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ ကုိယ္ထည္ ကင္ဆာ၊ သည္းေျခကင္ဆာ၊ သည္းေျချပြန္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္းသည္ သာမန္ထက္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ၄ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း မ်ားေနသူ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ ၁ ဒသမ ၅၅ ဆပုိမုိေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနသူ မ်ားတြင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေသြးတုိးေရာဂါသည္ စိတ္ခံစားမႈ အရ ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
ေအာ္တစ္ဇင္(မ္)ႏွင့္ေသြးတုိးေရာဂါ အဝလြန္သူ မိခင္မ်ား၌ ကုိယ္ရည္ကိုယ္ေသြး၊ ဥာဏ္ရည္ ဥာဏ္ေသြး မျပည့္မီဘဲလူမႈေရးႏွင့္ဆန္႔က်င္ေသာအျပဳအမူမ်ား ျပဳလုပ္တတ္သူ ေအာ္တစ္ဇင္(မ္)ရင္ေသြးငယ္မ်ား ေမြးဖြား လာမႈေၾကာင့္ စိတ္မခ်မ္းေျမ့၍ ေသြးတုိးေရာဂါ ျဖစ္ပြားလာေၾကာင္း၊ ရွိရင္းစြဲ ေသြးတုိးေရာဂါ ပုိမုိဆုိးရြား လာတတ္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိ ရသည္။
ေသြးခ်ဳိ၊ ဆီးခ်ဳိ၊ အဝလြန္၊ ေသြးတုိး ေရာဂါရွိသူ မိခင္ေလာင္းမ်ားတြင္ ေအာ္တစ္ဇင္(မ္) ရင္ေသြးငယ္ ေမြးဖြားႏႈန္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ပုိမုိေၾကာင္း သိရသည္။
မွ်တေအာင္ စားေသာက္ပါ
သက္ရွိအားလံုး စားသံုးၾကသည့္ အစာ အာဟာရ အုပ္စုမ်ား ျဖစ္ေသာ ခႏၶာ ကုိယ္ ႀကီးထြားေစေသာ အစားအစာမ်ား၊ အင္အားကုိ ျဖစ္ထြန္းေစေသာ အစား အစာမ်ား၊ ေရာဂါဘယမွ ကာကြယ္ေပးေသာ အစားအစာမ်ား၊ ေရဓာတ္စသည္ မ်ားကုိ မွ်မွ်တတ စားေသာက္ျခင္းသည္ ေသြးတုိး အပါအဝင္ ေရာဂါ ေဝဒနာမ်ားကုိ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည့္ က်န္းမာေရး၏ ေသာ့ခ်က္ပင္ ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကုိယ္ ႀကီးထြားေစေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ ပ႐ိုတင္းေခၚ အသားဓာတ္ ပါဝင္ေသာ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အသား၊ ငါး၊ ႏုိ႔၊ ဥ စသည္မ်ား၊ အင္အားကုိ ျဖစ္ထြန္းေစေသာ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္၊ ကစီဓာတ္ ပါဝင္သည့္ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း၊ အဆီ၊ အခ်ဳိစသည္မ်ား၊ ေရာဂါဘယမွ ကာကြယ္ေပးေသာ အစားအစာ အုပ္စုတြင္ ဗီတာမင္ သက္ေစာင့္ဓာတ္မ်ား၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံ၊ အခြံမာသီး စသည္ မ်ား ပါဝင္ေပရာေရအပါအဝင္အစာအုပ္စုအားလံုးမွအစားအစာအခ်ဳိ႕ကုိမွ်တေအာင္သင့္ေလ်ာ္စြာ စားသံုးျခင္းကုိ ဆုိလုိေပသည္။ ထမင္းတစ္မ်ဳိးတည္းကုိ သာလြန္ကဲစြာမစားဘဲ အသား၊ ငါး၊ ပဲ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေရာင္စံု၊ အရည္ရႊမ္းရႊမ္း ဟင္းရည္၊ အခ်ဳိ၊ အငန္စသည္မ်ား အခ်ဳိးအစား မွ်တစြာ ပါဝင္ေအာင္ စားေသာက္ရမည္။
myawaddy
No comments:
Post a Comment