Tuesday, March 5, 2013

ကန္စြန္းရြက္အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ


6 March 2013


ကန္စြန္းရြက္မွာဗီတာမင္ေအ၊ဗီတာမင္B1၊ဗီတာမင္စီ၊ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ကေယ္လ္စီယမ္၊ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊သံ ဓာတ္၊ ကာ႐ိုတင္းစတဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြမ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုး မျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳးပဲျဖစ္ပါတယ္။ 

(၁)အိပ္ေရးဝ၀အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္ဟာအိပ္မေပ်ာ္တဲ့သူဒါမဟုတ္အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ခက္ခဲတဲ့သူေတြအတြက္အိမ္သံုးသဘာဝ ေဆးတစ္လက္ လိုမ်ိဳးအသံုးဝင္ပါတယ္။ကန္စြန္းရြက္ဟာအိပ္ေမာက်ေအာင္လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိလို႔ပါ။ကန္စြန္းရြက္ကိုစားရင္ခ်ိန္ၾကာၾကာအိပ္ေပ်ာ္ေစတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲအိပ္စက္မႈ အရည္အေသြးကို ျပည့္ဝေစ တာေၾကာင့္ ႏိုးထလာတဲ့အခါ လန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။


 (၂)ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္မွာအေလးခ်ိန္တူခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေလးဆပိုမိုပါဝင္ၿပီး ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္မႈက ၁၂ဆပိုမ်ားကာကာ႐ိုတင္းဓာတ္လည္းပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ဒါ့အျပင္ကန္ဇြန္းရြက္မွာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ တာ ေၾကာင့္အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းလႈပ္ရွားမႈကိုေကာင္းမြန္ေစၿပီးဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။ ကန္ဇြန္း ရြက္ကို စားၿပီးခ်ိန္မွာအူထဲရွိအက္စစ္ဂုဏ္သတၲိကိုေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္အူလမ္း ေၾကာင္း Flora မမွ်တမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ကင္ဆာတားဆီးေပးတဲ့အာနိသင္ရွိပါတယ္။

 (၃)ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္ 
ကန္စြန္းရြက္ကိုဝမ္းႏုတ္ေဆး၊သန္ခ်ေဆးအျဖစ္က်န္းမာေရးဆိုင္ရာကြ်မ္းက်င္သူေတြကယံုၾကည္ ၾကသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်လိုသူေတြအတြက္လည္းေကာင္းပါတယ္။ကန္စြန္းရြက္ဟာဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊လိပ္ေခါင္း   ျဖစ္တာ ေတြကိုသက္သာေစသလိုကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြ အတြက္လည္း တျခား အစား အေသာက္ေတြေနရာမွာအစားထိုးစားသင့္တဲ့အစာပဲျဖစ္ပါတယ္။ 

(၄)ေသြးဖိအားကိုထိန္းေပးပါတယ္ 
 ေသြးတိုးေနသူေတြမွာ ကန္စြန္းရြက္ကို စားေပးရင္ေသြးဖိအားေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္ဟာ   ေသြးေၾကာထဲရွိအဆီေတြကင္းေဝးေစေရးအတြက္အေရးပါပါတယ္။

(၅)သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္ 
ကန္စြန္းရြက္မွာကယ္လိုရီပါဝင္မႈနည္းၿပီးဗီတာမင္ေအ၊ဗီတာမင္စီ၊ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ဆာလဖာ၊ သြပ္(ဇင့္)၊ ပိုတက္စီယမ္၊ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊အိုင္အိုဒင္းနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ပါဝင္တာေၾကာင့္ သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ႕လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလိုႏွလံုးေရာဂါကိုလည္းကင္းေဝးေစပါတယ္။ 

(၆)ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္ 
 ကန္စြန္းရြက္ကိုသုပ္ၿပီးစားတာေၾကာင့္ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊အေအးမိတာ၊ေခ်ာင္းဆိုးတာနဲ႔ ေလျပြန္ေရာင္ရမ္း တာေတြကိုသက္သာေစပါတယ္။ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ အမ်ား အျပားပါဝင္ကာ အဆိပ္တား အာနိသင္ ၊ေရာင္ရမ္း မႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္၊ ဆီးသြား ေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ အိပ္ေမာက်ေစတဲ့ အာနိသင္   ေတြကိုရရွိေစပါတယ္။ 

(၇)ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္ 
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္းထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ 

 (၈)အဆိပ္ေျပေစပါတယ္ ကန္စြန္းရြက္ကိုအဆိပ္ေျပေစတဲ့ေဆးတစ္လက္လိုအသံုးျပဳၾကပါတယ္။အစားမွားတာေၾကာင့္ေအာ့အန္တဲ့   ေဝဒနာေတြကိုသက္သာေစတယ္လို႔ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကိုကင္းစင္ေစတာေၾကာင့္   ေရာဂါမ်ားစြာ၊အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္ရဲ႕တျခားက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့- အမ်ဳိးသမီးမ်ားလစဥ္ရာသီလာစဥ္နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကိုေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ေခါင္းကိုက္တာ၊သြားကိုက္တာကို  သက္သာေစပါတယ္။ေဗာက္ထတာနဲ႔ အေရျပားျပႆနာေတြ အတြက္အသံုးဝင္ပါတယ္။ အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

No comments:

Post a Comment