Tuesday, March 12, 2013

လိေမၼာ္သီးရဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား



12 March 2013


လိေမၼာ္သီးဟာ ကမာၻေပၚမွာလူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးသစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္…လိေမၼာ္သီးမွာ ဗီတာမင္ ဓာတ္ေတြအျပည့္အဝပါဝင္ပါတယ္… အမ်ားဆံုးပါဝင္တာကေတာ့ ဗီတာမင္စီ ျဖစ္ပါတယ္… အက်ိဳး ထူးလွတဲ့အဲ့ဒီဗီတာမင္အမ်ိဳးအစားဟာကၽြန္ေတာ္တို႔ခႏၶာကိုယ္ကိုထိခိုက္ေစတဲ့အရာေတြရဲ့ရန္ကကာကြယ္   ေပးပါတယ္…
 လိေမၼာ္သီးဟာဒီေရာဂါေဝဒနာေတြကုသဖို႔အတြက္အသံုးတည့္ပါတယ္… 

*ပန္းနာေရာဂါ 
*ေခ်ာင္းဆုိးရင္ၾကပ္ေရာဂါ 
*အဆုတ္နာေရာဂါ(တီဘီ) 
*အဆုတ္ေရာင္ေရာဂါ 
*ဒူလာေရာဂါ 
*ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္းမွကာကြယ္ရန္ 
*ကိုလက္စထေရာေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း 
*ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကာကြယ္ေပးျခင္း
*အဆစ္ေရာင္နာ
*ေသြးဖိအားျဖင့္မားျခင္း
*အရက္စြဲေနေသာသူမ်ားလိေမၼာ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ျခင္းအားျဖင့္အရက္ေသာက္ခ်င္စိတ္ကိုသိသိသာသာ   ေလွ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
*လိေမၼာ္သီး အမ်ားအျပားစားသံုးျခင္းျဖင့္ ႏွာေခါင္းမွႏွာရည္ယုိထြက္ က်ဆင္းမႈကို ေလွ်ာ့က်ေစျခင္း

 လိေမၼာ္သီးတြင္ပါဝင္ေသာအာဟာရမ်ား 
(၁) ဆဲလ္မ်ားထိခိုက္ပ်က္စီးမႈမွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္သည့္ စြမ္းအားျမင့္ antioxidant တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္   Betacarotene 
(၂)သြားႏွင့္အရိုးမ်ား၏က်န္းမာေရးကိုကာကြယ္ထိန္းသိမ္းေပးသည့္Calcium (၃)ဦးေႏွာက္ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈေကာင္းမြန္ေစသည့္FolicAcid 
(၄)ေသြးဖိအားကိုထိန္းသိမ္းေပးသည့္Magnesium 
(၅) ဆဲလ္အတြင္း electrolyte မွ်ေခ်ကို ထိန္းေပးၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္အေျခအေနကို ထိန္းသိမ္းေပးသည့္ Potassium 
 (၆) အစားအစာမွစြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲရာတြင္ကူညီလုပ္ေဆာင္ေပးသည့္Thiamin 
 (၇) ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔အျပားသုိ႔ ေအာက္ဆီဂ်င္သယ္ေဆာင္ေပးသည့္ hemoglobin မ်ားထုတ္လုပ္ရန္ ကူညီေပးသည့္ Vitamin B6

No comments:

Post a Comment