lashiothar: 23 January 2013 12:39
လူအမ်ားစုဟာ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ေတြ
စားေနေပမယ့္ အဓိက လိုအပ္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့ ေနတတ္ပါတယ္။ ဒီလို
အေရးပါတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနရင္ ႏွလံုးေရာဂါ၊
ေလျဖတ္တာ၊ေညာင္းညာႏံုးခ်ိတာနဲ႔ကုိယ္အေလးခ်ိန္တက္တာေတြလိုက်န္းမာေရး ျပႆနာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ကံေကာင္းတာက ဒီအာဟာရ ဓာတ္ေတြကို အစားအေသာက္ ေတြကေန
အလြယ္တကူ
ရႏိုင္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁) ဗီတာမင္ ဒီ
အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ပါ။
ေသြးလွည့္ ပတ္မႈဆိုင္ရာ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဗီတာမင္ဒီ ခ်ဳိ႕တဲ့ သူေတြဟာ
ႏွလံုးေရာဂါထတာနဲ႔ ေလျဖတ္ တာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္း
ျမင့္မားေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ ဗီတာမင္ဒီဟာ ေသြးလႊတ္ေၾကာ ေတြရဲ႕
ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က် ေစလို႔ပါ။ မင္နီဆိုတာ တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈ
တစ္ရပ္အရ ဗီတာမင္ဒီ အလံု အေလာက္ ရွိသူေတြက လက္ပ္တင္ ေဟာ္မုန္းကို
ထြက္ရွိေစၿပီး ဒီေဟာ္မုန္းက ဦးေႏွာက္ဆီကို ဗိုက္ျပည့္ေၾကာင္း
သတင္းအခ်က္အလက္ ပို႔ေပးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ တျခားေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ေသြးထဲမွာ
ဗီတာမင္ဒီပါဝင္မႈ ျမင့္မားတဲ့ သူေတြ အေနနဲ႔ အဆီစုေဆာင္းမႈ
ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း၊ ဗီတာမင္ဒီ ရွိတာက ဗိုက္အဆီကို ေလ်ာ့က် ေစေၾကာင္း
သိရပါတယ္။
ဗီတာမင္ဒီ ရရွိေအာင္
ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ ဘီကို အေရျပားက
ရရွိတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္ကေန ဗီတာမင္ဒီ ထုတ္လုပ္ ေပးပါတယ္။ တကယ္လို႔
ေနေရာင္ျခည္ကို မခံယူ ျဖစ္ရင္ ဗီတာမင္ဒီပါတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါးနဲ႔
မက္ကရာယ္ငါးေတြကို စားေပးပါ။ ႏို႔နဲ႔ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာလည္း ဗီတာမင္ဒီ
ပါဝင္ပါတယ္။
(၂) မဂၢနီဆီယမ္
မဂၢနီဆီယမ္က လုပ္ငန္းေဆာင္တာ အမ်ားႀကီးကို
လုပ္ေဆာင္ ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ ၃၀၀ ေက်ာ္မွာ
ပါဝင္ေနပါတယ္။ အေမရိကန္ အာဟာရဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ မဂၢနီဆီယမ္ပမာဏ
နည္းပါး တာက၊ ေသြးထဲက C-reactive ပ႐ိုတင္း အဆင့္ကို တိုးေစပါတယ္။
C-reactive ပ႐ိုတင္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါကုိ ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
မဂၢနီဆီယမ္ ရရွိေအာင္
တစ္ေန႔မွာ မဂၢနီဆီယမ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္
ရရွိေအာင္ မွီဝဲပါ။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ မဂၢနီဆီယမ္ အလံုအေလာက္ မရွိရင္
ဆဲလ္ေတြဟာ စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္ဖို႔ ပင္ပန္း ရတတ္ပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ရရွိေအာင္
ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ ေဟလိဘက္ ငါးေတြ စားသင့္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ မဂၢနီဆီယမ္ ၂၅၀
မီလီဂရမ္ မွီဝဲသင့္ ပါတယ္။
(၃) ဗီတာမင္ B12
ဗီတာမင္ B12 ဟာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္း
တစ္ခုျဖစ္တဲ့ Gray Matter ကို အက်ဳိးျပဳ ပါတယ္။ ၿဗိတိန္ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ
ဗီတာမင္ B12 အဆင့္ နည္းတဲ့ အသက္ႀကီး သူေတြက ဗီတာမင္ B12
အျမင့္ဆံုးရွိေနသူနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ငါးႏွစ္အတြင္း ဦးေႏွာက္ထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ
ျမန္ဆန္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ဗီတာမင္ B12 ရရွိေအာင္
သိုးသားနဲ႔ ဆယ္လ္မြန္ငါး ေတြမွာ ဗီတာမင္
B12 မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္နဲ႔တြဲၿပီး ရွိေန တတ္ပါတယ္။
အားျဖည့္ ေကြကာထဲမွာ ဗီတာမင္ B 12 အျမင့္ဆံုး ပါဝင္ပါတယ္။
(၄) ပိုတက္စီယမ္
ပိုတက္စီယမ္ မရွိရင္ ႏွလံုးက ေကာင္းေကာင္း
ခုန္ႏိုင္မွာ မဟုတ္သလို ႂကြက္သားေတြ ကလည္း ေကာင္းစြာ က်ဳံ႕ဆန္႔
ႏိုင္စြမ္းရွိမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဦးေႏွာက္ကလည္း သတင္း အခ်က္အလက္ ေတြကို
ေကာင္းေကာင္း ဘာသာျပန္ႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါ။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ဆဲလ္ေတြကို
ဂလူးကို႔စ္ သံုးႏိုင္ေအာင္ ကူညီပါတယ္။ ဒါမွ စြမ္းအင္ရရွိ လာမွာပါ။
ပိုတက္စီယမ္ ရရွိေအာင္
ေသြးထဲမွာ ဆိုဒီယမ္မ်ားေနရင္ ေသြးတိုး
ႏိုင္ပါတယ္။ ပံုမွန္ ပိုတက္စီယမ္ အဆင့္ ရွိေနမွသာ ေသြးဖိအား ေကာင္းမွာပါ။
ေထာပတ္သီး တစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၁၀၀၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး
တစ္လံုးမွာ ပိုတက္ စီယမ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ အာလူး တစ္ခြက္မွာ လည္း
ပိုတက္စီယမ္ ၁၆၀၀ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။
(၅) အိုင္အိုဒင္း
သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းကေန ေဟာ္မုန္း T3နဲ႔
T4တို႔ ထုတ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ အိုင္အို ဒင္း လိုအပ္ပါတယ္။ ဒီေဟာ္မုန္း
ႏွစ္မ်ဳိး စလံုးဟာ ကယ္လိုရီ ေလာင္ကၽြမ္းမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးထားပါတယ္။
အိုင္အိုဒင္း အလံုအေလာက္ မရွိတာက ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ တက္တာနဲ႔ ႏံုးတာေတြကို
ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
အိုင္အိုဒင္း ရရွိေအာင္
အိုင္အိုဒင္းဟာ ႏို႔မွာ ပါဝင္ပါတယ္။
ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ ထဲမွာလည္း အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္
တစ္ေန႔မွာ အနည္းဆံုး ဥတစ္လံုး ဒါမွမဟုတ္ ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခြက္ စားေပးပါ။
ၾကယ္စင္
From: http://myawady.com.mm
No comments:
Post a Comment